тел.: (+359) 0899 845 829

Знаете ли, че изразът „иде ми да хвана гората” си има своето научно обяснение?

Знаете ли, че приемането на малка доза природа може да повлияе положително на много заболявания? Тя може да подобри имунитета ни, да подпомогне работата на нервната система, да успокои ума, да подпомогне концентрацията, да понижи нивото на стреса, и на на последно място да ни изпълни с много положителни емоции и ни направи щастливи. Горите са нашите безплатни и достъпни терапевтични „зелени центрове”. Те са дом на повече от половината ни познати животински видове. Факт е, че 300 милиона от населението на Земята живее в гори, а за други почти 60 милиона оцеляването зависи главно от тях. За съжаление човешката еволюция постепенно заличава връзката между нас и природата и затова ние сами трябва да потърсим баланса в живота си.

Знаете ли, че в почвата живеят микроби антидепресанти? Най-хубавото е, че те нямат никакви странични неблагоприятни ефекти и не причиняват химическа зависимост. Бактерията Mycobacterium vaccae е обект на научни изследвания, които са доказали, че тя има такъв положителен ефект върху невроните, какъвто постигат и лекарствата-антидепресанти. Депресията се свързва с тревожност, обесесивно-компулсивно разстройство и биполярни проблеми, до които водят намалените нива на серотонин. Mycobacterium нарежда на цитокина да повиши нивото си, което пък повишава и производството на серотонин. Специално упътване за използването на естествените антидепресанти няма - просто се разходете боси по пътечка в гората, градинарствайте и не се карайте на децата когато си играят в калта. Това е времето, в което бактерията се вдишва и навлиза в кръвообращението ни. Учените провеждат изследвания дали Mycobacterium ще окаже благотворно влияние и върху болестта на Крон, ревматоидния артрит и участват в подобряването на когнитивната функция. Еднократният досег до бактерията осигурява антидепресантен ефект в продължение на до 3 седмици. За да се чувствате щастливи - излезте навън и се разходете боси по горска пътечка, поработете в градината или взеете кофичка и лопатка и си поиграйте с децата.

Знаете ли, че дърветата в гората имат своя социална мрежа? В книгата си „СКРИТИЯТ ЖИВОТ НА ДЪРВЕТАТА: КАКВО ЧУВСТВАТ ТЕ И КАК КОМУНИКИРАТ“, немският лесничей Петер Волебен описва удивителния, сложен език и комуникация между дърветата в една гора. Науката вече подкрепи неговите наблюдения и доказа, че всъщност дърветата са социални организми.  Те общуват помежду си чрез кореновите си системи, като си изпращат електрически сигнали (съобщения) по т.нар. „дървесна мрежа“ (wood wide web). По нея се предупреждават за заплахи, разменят си хранителни вещества, грижат се за болните си съседи. Интересен факт е, че дървета се грижат за дънерите на отсечените си съседи като ги хранят със захарен разтвор чрез кореновата си система. Дърветата в една гора „могат” и да броят, да научават и да помнят. Едва сега разбираме защо ние като социални същества сме привлечени и успокоени когато сме в тяхната компания.

Знаете ли, че дишането на горски въздух подобрява функцията на имунната ни система? На всички нас въздухът в гората ни харесва повече от градския. Науката е доказала, че това се дължи на наличието на фитонциди. Те са летливи (рядко нелетливи) фракции на етерични масла, които притежават способост да убиват микробите. Думата "фитонциди” произлиза от съчетанието на думите "фитон”- растение и "цедере”- убива. Имат различен химичен състав (във всяка гора са различни в зависимост от растенията, които я съставляват) и им служат за регулация и самозащита от микроорганизмите (вируси, бактерии, гъбички и плесени) в горския въздух, почвата и водата. Етеричните масла се намират в наземната част на растенията и в техните корени. Защитавайки себе си, те защитават и всички животински отганизми, които са на тяхна територия. Силата и спектърът на действие на тези удивителни вещества са поразителни. Декар борова гора за едно денонощие отделя половин килограм фитонциди, а хвойновата – цели 3 килограма. Затова в тези гори въздухът е почти стерилен – в 1 куб.м. се съдържат едва 200-300 бактерии! Точно от тях са лишени жителите на големите градове и затова хората там имат по-високо ниво на заболеваемост. Горският въздух съдържа фитонциди, аеройони и отрицателни йони между 10 и 20 пъти повече, в сравнение с града, с които защитава здравето и жизнеността на човешкия организъм. Това обяснява стремежа на човека да е сред природата, в гората, в парка, и да търси чистия въздух.

Знаете ли, че през 1982г „горските бани“ (shinrin yoku) влизат в националната програма за здравеопазване на Япония като превантивната медицина? Горската баня представлява кратка, спокойна разходка в гората. За да се възползвате от нейния лечебния ефект не е необходимо да правите нищо друго освен да се разхождате сред дърветата в избрана от вас гора без мобилни и електронни устройства в себе си.

Знаете ли, че горската баня подпомага нервната и имунната ви система? Колкото и стряскащо да звучи, ние дишаме, живеем, работим и се радваме на живота в среда, която буквално гъмжи от всевъзможни микроорганизми – бактерии, дрожди, протисти и микроскопични патогени (вируси). Установено е, че освен с бактерицидно действие фитонцидите на етеричните масла се характеризират с изключително благотворно въздействие върху нервната система, изразяващо се в успокоителен, ободряващ, тонизиращ и стимулиращ ефект. Всеки от нас е почувствал въздействието на гората в планината. Горският въздух също така усилва и дейността на ΝΚ клетките, а те на свой ред подобряват функцията на имунната ни система, тъй като тези клетки убиват туморни и инфектирани от вируси клетки в телата ни. Намалява се и хормонът на стреса. Благотворният ефект от няколко дни горски бани продължава до един месец.

Знаете ли, че ежедневната горска баня подпомага концентрирацията на децата със синдром на дефицит на вниманието? Психолозите препоръчват децата да прекарват част от времето си колкото се може по-често в естествена природна среда. Тя допринася за увеличаване на способността им да се фокусират. Те трябва да са  възможно най-малко изложени на „бомбардировката” на мозъка им с всички възможни модерни електронни и информационни стимули, създадени от човешката еволюция и сивите бетонни урбанистични пейзажи. Естествената природа притежава умението да възстановява менталните им резерви. Това важи за всяко човешко същество без ограничение на възраст и заболяване.

Знаете ли, че “горската баня” е прост и високоефективен начин бързо да се освободите от стреса? Човека е творческо, креативно същество и умореният ни мозък релаксира когато се намираме в естествена природна среда. В изследването си за психологическите и когнитивни ефекти на външната природна среда, неврологът Дейвид Страйър открива, че в гората мисленето минава на по-високо ниво (анализиране, оценяване, създаване), възстановява се концентрацията и се засилва творческия ни потенциал. Невролозите дефинират изживяванията сред природата като „нежно улавяне на вниманието“. Грубо улавяне на вниманието изпитваме, когато сме привлечени от нещо, което изисква пълната ни внезапна концентрация като вика на дете, музика, телевизия, песен, реклама, шума от трафика и така нататък. Нежното улавяне на вниманието става тихо и почти неусетно и се свързва с пребиваване в природата - слушане на птича песен или шума на листата, на водния поток, наблюдаване на птици, или облаци, които се движат в небето. Способността да наблюдаваш природата, без да се отегчаваш е висша степен на емоционална интелигентност. Тя е катализатор за творчество. Умът ни се освобождава от мисли и скита по свои си пътеки, което е чудесен начин да навлезе в ралични течения на креативност (закона за всемирното привличане на Нютон, дължим на факта, че докато бил в градината на имението си върху главата му паднала ябълка)

В днешно време е от жизнена необходимост да се уединим в природата (планините и горите), за да възстановим първичната си връзка с източника на живот. Да вдишаме микрокосмоса, да издишаме стреса и да открием пътя към нашия творец, за да се почувстваме част вселената.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *